Slutt med smokk – Hvad gjør vi, når gjør vi det og hvordan? 🤷🏼‍♀️👶🏼

Å stoppe med å bruke smokk er et emne som det allerede har blitt laget utallige bildebøker om – så hvorfor egentlig lage en til?

For det første kan det ikke være for mange bøker om et og samme emne!

For det andre er alle barn forskjellige, og derfor er det viktig at det er flere variasjoner av gode bøker om samme emne, slik at flertallet av alle barn og familier vil kunne finne en bok som passer perfekt til dem.

Og sist men ikke minst, fordi våre kjære Pelle og Ronja er bonusbarn, og vi elsker å følge dem gjennom alle barndomsopplevelsene – store som små, lette som vanskelige!

I ‘Frosken og smokkene’ er det Pelles frosk (og selvfølgelig Pelle) som må slutte å bruke smokk! Det var et bevisst valg å gjøre frosken til hovedpersonen for å illustrere at det er lettere for barn å forholde seg til opplevelser og følelser hvis det også skjer med andre enn seg selv. Derfor er det gjennom froskens smokkestopp at Pelle forbereder seg på sin egen. Senere er ønsket vårt at du også kan bruke froskens reise mot smokkestopp til å forberede deg på deres.

 

Når?

Når barn fyller 3 år, vil de fleste være klare til å slutte å bruke smokk. Men, det kan være lurt å begynne å redusere bruken av smokk rundt 1,5 år, slik at barnet ikke har smokken i munnen hele tiden. Bruk smokken ved middagstid og ved sengetid, og når barnet er opprørt og trenger å bli trøstet. Men legg bort smokken når barnet er komfortabel igjen.

Når dere vurderer smokkestopp kan det være lurt å snakke med barnets lærere, som har en grundig innsikt i om barnet ditt er utviklingsmessig klar til å slutte. Besteforeldre og andre som tar seg av barnet må også informeres, slik at de kan støtte prosessen.

 

Hvordan?

Når dere har bestemt dere for at det er på tide å slutte med smokken, valgt det riktige tidspunktet og informert de forskjellige voksne i barnets liv, er det på tide å introdusere hva som skal skje til barnet. Her er det viktig å huske at tiden «varer» lenger for små barn enn for voksne. Derfor bør dere snakke om et kort tidsperspektiv i forhold til barnets forståelse av å slutte med smokken. For å forberede barnet på hva som skal skje, kan dere f.eks. starte med å lese bøker om smokkestopp – uten å snakke om dette direkte med barnet. Hvis du har et stativ eller lignende i nærheten, kan dere også fortelle at det er her barnet skal henge opp smokkene når man er ferdig med dem.

Boken ‘Frosken og smokkene’ gir deg inspirasjon til hva du kan gjøre med smokkene etter at barnet er ferdig med å sutte på dem, som f.eks. å gi dem til julenissen.

En av de vanligste metodene for smokkestopp er å henge dem opp på et slags stativ, men selvfølgelig er alle familier ulike. Noen gir smokkene til julenissen, noen leverer dem til en lekebutikk «i bytte» mot en gave, og andre gjør noe helt annet. Uansett hva du velger å gjøre, er det viktig at barnet selv er med på å bestemme ettersom barnet dermed får eierskap til prosessen, noe som vil gjøre det litt enklere.

Prosessen er imidlertid sjelden enkel, og mange barn blir lei seg. Det er viktig å erkjenne barnets behov for trøst og ikke å devaluere barnets følelser. Man kan ofte si ting som «nå er du stor og bruker ikke smokk lenger» eller «husk at du er en stor jente nå». Uttalelser som disse er ofte ment i beste forstand, men har ofte motsatt effekt, hvor man risikerer å gi barnet en følelse av å ha feil – hvis barnet føler seg liten eller savner smokken. I stedet kan du erkjenne barnets følelser ved f.eks. si «jeg forstår at du savner smokken» eller «det er greit å være trist, vi må bare venne oss til å sove uten smokk».

Men som sagt, barn er forskjellige. Hver og en er unik og sin egen person – takk og lov for det! På baksiden av boka kan dere lese forslaget mitt om hva som er lurt å gjøre når barna skal slutte med smokk. For noen vil det fungere, for andre ikke. Men mest sannsynlig vil noe av det jeg har skrevet hjelpe til med å sette sammen en plan for smokkestopp.

Husk at det ikke kun er én riktig måte å gjøre det på, men mange ulike måter.

 

De beste hilsener

Ina Victoria Haller
Psykolog og barnebokforfatter

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Products
Categories

Ingen resultater