Hei, vi er familien Amdisen

familien Amdisen

Den 1. september 2014 møtte vi Alberte for første gang. Tre dager senere møtte vi stolte opp på sykehuset til den obligatoriske hørescreening. Og Alberte gikk ikke gjennom testen. Hun hørte ikke slik som andre barn, med andre ord

I dagene etter fulgte en masse tester. Hvor mye eller hvor lite kunne hun egentlig høre? Vi satt timevis i det lydisolerte rom og klynget oss til håpet om at hun kunne høre. At det var en feil. Men det var det ikke. Vi fikk beskjeden: Alberte har veldig store hørselstap.

Våre tanker kretser i alle mulige retninger og det var vanskelig å ta inn over seg en sånn beskjed. Vi stod med et barn, det samme barnet vi hadde i går, men alt var plutselig forandret.

Den dagen ble vi truffet av lynet.

Det glemmer vi aldri. Vi måtte ta avskjed med de drømmer, forhåpninger og forventninger man naturlig gjør seg når man blir foreldre – også skulle vi skape en ny, i en verden vi ikke kjente noe til. For å beskrive denne følelsen passer diktet «Reisen til Holland» ganske godt.

Alberte fikk vanlige høreapparat da hun har 8 uker gammel. Vi hadde mange utfordringer med høreapparatene, og Rikke sydde et stort antall av hårbånd. Men ingenting fungerte. Utfordringen var at mikrofonen ble blokkert og derfor hylte de. Vi lette etter løsningen, men den ble aldri servert, fordi den ikke fantes.

Alberte ble operert med de avanserte høreapparatene cochlear implantater, da hun var 11 måneder gammel. Hennes hørsel var for dårlig til at hun ville få nok utbytte av vanlige høreapparater og utvikle et talespråk. Men vi hadde fremdeles samme utfordring med å holde utstyret på plass. Albertes lillesøster Ella kom til verden 1,5 måneder etter Alberte ble født. Vi visste at det var en risiko at hun vill ha samme utfordring med sin hørsel. Og det hadde hun. Men denne gangen var vi bedre forberedt og innstilt.

Høreapparater, Cochlear implantater og AVT er en stor del av livet vårt. Det er bakgrunnen for at CIHA ble til. Vi vil gjerne gi alle tingene som har virket positivt for oss, videre til andre.

Vi vil gjøre det enklere for barn (og deres foreldre) å holde høreapparatene på hodet mens de er små. Vi vil gjøre det enklere for både nye og erfarne foreldre å leke naturlig og nærværende samtidig som man bruker AVT teknikker.

Vi har utviklet et pannebånd som gir ro i magen hos mor og far, fordi det blir sittende og holder CI på plass bak øret. Det er viktig for oss at det nettopp blir bak øret, da det gir en bedre retningsbestemmelse av lyd og fordi vi gjerne se at de store barna kunne klare seg uten pannebåndet senere.

Vi har laget språk-leke-veiledning til alle de produktene som har et språkstimulerende potensiale. Det gjør det lettere for foreldre å komme i gang med språkutviklingen og virker som en motivasjon – det er en mening med å leke!

Vi håper at CIHA kan spare foreldre for mange bekymringer og gjøre tilnærmingen til hørselstap og språkaktiviteter morsommere og mer overkommelige. Dere behøver ikke finne opp den dype asjetten hvis dere føler med på CIHA. Vi har gjort jobben for dere!

Rikke, Jens, Alberte & Ella

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.