Oppsett av «Min dag i piktogrammer»

Det er mange som skriver til meg: «Er kortene magnetiske?» «Hvordan skal de settes opp?»

Her kommer et felles svar og inspirasjon til hvordan dere kan sette opp piktogrammer hjemme hos dere selv.

Nei! Kortene er ikke magnetiske. Og hvorfor er de ikke det? 

Fordi da ville vi også være nødt til å lage og selge en tavle. Og ettersom lengden på deres rutiner/programmer er veldig forskjellige, så måtte vi ha lagd forskjellige størrelser på tavlene. Og dere kan vel allerede høre hvor dyrt det høres ut? Det tror jeg ikke dere gidder å betale for, hvis jeg skal være ærlig.

Hva er kortene laget av? De er lagd i solid papp med fin, matt trykk og flotte farger på begge sider av kortet.

Se gjerne videoen min, hvor jeg viser hvordan vi bruker piktogrammer hjemme hos oss:

 

Oppsett nr. 1: Løst

Siden det er trykk på begge sider, kan man velge å bruke kortene liggende på bordet i en rekke og snu hver enkelt når «oppgaven» er fullført.

 

Oppsett nr. 2: Lærertyggis

Lærertyggis koster 10 kr på Rema1000. Den er skånsom mot kortene, veggen eller skapene – avhengig av hva dere velger å feste kortene på. Det er enkelt å skifte, uten at man ødelegger kortet.

Ulempen er at barn er mindre gode til å håndtere lærertyggis. Hvis de tas ned for ofte mister den klistreevnen, da det kommer støv og lignende i den. Derfor er den beste løsning med at piktogrammene og programmet deres er faste og kortene ikke skiftes ut så ofte.

Denne løsningen fungerer fint for oss på badet, hvor vi har bilder av at man skal huske å vaske hender etter et toalettbesøk.

Og i vårt grovkjøkken, hvor det er bilde av hva barna skal ha på seg når de skal ut av døren om morgenen.

 

Oppsett nr. 3: Borrelås

Borrelås er smart! Det sitter godt på både veggen og kortene, og tåler at barna selv kan skifte ut piktogramkortene.

Tapen på borrelåsen er ikke så enkel å fjerne når den først er satt på, og man bør derfor gjøre noen overveielser før de settes opp på vegger eller skap. Det kan være lurt å teste ut med et lite stykke for å se om det river tapet eller mur av, før man setter opp lange strimler flere steder i hjemmet.

Vi har også sett en familie som lagde sin egne bærbare piktogramtavle. Det var noe så enkelt som et stykke papp med en stripe med borrelås på. På den måten kunne familien ta «programmet» med seg rundt om i huset.

Samme familie brukte også et av belønningskortene (stjernen) som en markør for å vise hvor i programmet de var kommet til. Dette var en veldig smart måte å gi barnet medansvar i rutinen, hvor barnet også føler en belønning når stjernen flyttes til neste punkt.

 medansvar piktogrammer

 

Oppsett nr. 4: Magnet tape

Hvis du allerede har en magnetisk tavle eller plass på kjøleskapet, kan du velge å kjøpe magnetisk tape.

Dette begrenser oppheng av kortene til kun disse stedene. Derfor syntes JEG at de andre mulighetene er mer fleksible, fordi man kan plassere dem steder hvor det er aktuelt for barna å se programmet.

Etter et raskt Google-søk fant jeg mange forskjellige magnettape. Du kan kjøpe det i ditt lokale byggmarked eller en hobbyforretning. Det koster ikke så mye og du behøver jo kun små firkanter som skal sitte på kortene. Det er raskt og enkelt å lage.

Men du kan også kjøpe hele ruller, noe som kanskje er en billigere løsning, hvis du vil lage mange «programmer» eller stor utskifting av kort.

Har dere sett at man kan laste ned print-selv-kort, hvis det er noen dere skulle mangle? Hent dem enkelt her:

Har dere andre geniale ideer til oppsett, så send meg gjerne en e-post til rikke@ciha.dk

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.