Slik opplevde vi at våre morgener ble mindre stressende

Er dere også én av de familier som alltid kommer for sent ut av døren fordi barna bare må gjøre et eller annet? Eller kanskje løper bare tiden fra dere, fordi barna ikke har en oppfatning av tid.

Jeg snakker nok på alle foreldres vegne når jeg sier at det er veldig frustrerende når du går ut av døren om morgenen.

Også sitter man etterfølgende på jobb, svett i pannen og verdens største klump i magen med dårlig samvittighet, fordi man igjen ble nødt til å være litt skarp ovenfor barna. Det er veldig irriterende – både for foreldre og barn

«Men kan dere ikke bare stå opp i god tid?»

Det gjorde og gjør vi egentlig også, men av en eller annen grunn sklir skjemaet vårt alltid ut. Jentene har ofte en plan om at de bare skal tegne litt eller legge et puslespill. Og er det ikke tid til deg, så går verden under.

Kanskje det ville vært enklere hvis barna kunne klokken?

Eller om ikke annet, ha en forståelse for dagens program og tid. Jeg syntes ikke at så små barn skal kunne klokken – fint hvis de kan – men jeg vil gjerne ha med fokus på sosiale relasjoner i denne alderen. Men de kan fremdeles ha en forståelse av dagens program, og her kommer piktogrammene inn i bilde.

 

Positiv effekt fra første dag

Jeg har feilaktig tenkt at piktogrammer var for barn med ekstra utfordringer, som f.eks. autisme, og det har ikke falt meg inn at det er en mulighet for oss. Men man vet jo at barn har bruk for rammer, regler og struktur.

Esken inneholder mange bilder, så jeg velger ut relevante bilder og sammen med jentene lager vi et eksempel på et «program» for kvelden. Det gjør at de føler seg involverte, at de har innflytelse og styrker deres selvtillit.

Vi har et program for morgenrutinen hengende på kjøkkenet. Det henger loddrett og starter ovenfra og ned. Det er oppsatt med lærertyggis slik at det enkelt kan skiftes ut eller omrokeres, uten å skade overflaten på hverken skap eller bildebrikkene.

Jentene huker av på programmet for hver ting vi gjør, noe som indikerer hvor nære det er til vi skal ut av døren. Det gir dem en forståelse av tid og er et verktøy til at vi kommer ut av døren i tide – uten konflikter. Selvfølgelig kan det oppstå mindre konflikter, men overordnet har vi fått en mindre stressfull morgen.

 

Piktogrammer i et moderne hjem

Man kan med fordel sette piktogrammene opp flere steder i hjemmet. Spesielt når illustrasjonene er så fine at jeg ikke har noe imot å sette de opp. Sett de opp f.eks. i forbindelse med morgenrutinen på badet med tannpuss, børste hår, kremer, toalettbesøk osv.

Man kan raskt lage lange programmer med mange bilder. Jeg har erfart at det er best å holde de korte og isteden plassere de på flere steder i hjemmet.

Hjemme hos oss har vi morgenrutinen på kjøkkenet, kveldsrutinen på rommet og «hva skal vi ha på og med» på vaskerommet. Her er det viktig at vi husker ekstra batterier til jentenes høreapparater (det er også fint for oss voksne å bli påminnet dette).

 

Du kan lese mye mer om piktogrammene her, hvor du også kan se alle kortene. De er utarbeidet av Rebus børneformidling, som også står klar til å hjelpe. Det følger med en god veiledning som forteller dere alt dere behøver å vite – også hvis dere ikke syntes det fungerer for dere.

Min hverdag i piktogrammer kan kjøpes her

Bli inspirert til å sette opp piktogrammer her 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.